Sınıf Eğitimi (Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans)

Program Hakkında

◊ Sınıf Eğitimi Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programı Eğitim Bilimleri Enstitüsü altında kurulacaktır. Bu programın açılmasının temel amacı ilkokulda görev yapan Sınıf Öğretmenlerinin ve görev yapacak öğretmen adaylarının mesleklerinde uzmanlaşmasına, çalışma saatleri dışında mesleki gelişimlerini yapmalarına, alanındaki yeni araştırmaları araştırma becerisini geliştirme ve kişisel gelişimlerini sağlamalarına imkan yaratmaktır.
Tezsiz Yüksek Lisans Programının amacı, evrensel ve milli değerler ışığında günümüz şartlarına uyum sağlayan alanında uzmanlaşmış Sınıf Öğretmeni yetiştirmektir. Birçok alanı içeren, adeta disiplinlerarası nitelik taşıyan uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programı, sınıf öğretmenlerinin sahip oldukları bilgi, beceri düzeylerini artırarak kendi alanlarındaki güncel bilgilere ulaşmalarını ve mesleki gelişimlerini sürekli hale getirmelerini amaçlamaktadır. Açılması planlanan bu program eğitimin temel unsurlarından biri olan sınıf öğretmenlerinin niteliğine önemli katkılar sağlayabilir. Sınıf Eğitimi Bilim Dalı, hizmet içinde öğretmenlerin gelişimlerine katkıda bulunmanın yanında sınıf öğretmeni mezunlarına ve sınıf öğretmenlerine kariyer yapabilme imkânı sunmaktadır.

- Sınıf Öğretmenliği lisans diplomasına sahip olmak.
- Lisans mezuniyet ortalaması en yüksekten en düşüğe doğru sıralanarak belirlenen kontenjana göre öğrenci kaydı alınacaktır.
- Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Devlet Okullarında veya Özel Okullarda öğretmenlik yapmakta olduğunu belgelendirmelidir.

Sınıf Eğitimi Tezsiz Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Programına alan dışından öğrenci alımı yapılmayacaktır.

◊ Yeterlilik Koşulları
Sınıf Eğitimi alanında Tezsiz Yüksek Lisans derecesi alabilmesi için en az 10 (2 zorunlu + 8 seçmeli) yüksek lisans dersinden (60 AKTS) başarılı olması ve dönem projesini (30 AKTS) başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi için Muğla Sıtkı Koçman Lisansüstü Yönetmeliğine bakılabilir.

◊ Önceki Öğrenim
Başka bir yükseköğretim kurumunda lisansüstü öğrencisi statüsünde ders alan ve kaydı silinen öğrenciler, aldıkları derslerin tanınması hususunda her yarıyılın ilk haftasında Enstitü Ana Bilim Dalı Kurulu aracılığı ile Enstitüye başvurur. Bu derslerin tanınması ve öğrencinin öğrenimine hangi yarıyılda başlaması gerektiğine, tanınan ve başarı notları aktarılan eğitim-öğretim programındaki derslerin toplam kredisi ve öğrencinin kaydolduğu programın eğitim-öğretim programındaki yarıyıl kredileri dikkate alınarak bu derslerin karşılık geldiği yarıyıl sayısı hesaplanır. Bu süre Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen azami öğrenim süresinden düşülerek, öğrencinin intibak ettirileceği yarıyıl Enstitü Ana Bilim Dalı Kurulunun görüşü doğrultusunda Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir. Ayrıntılı bilgi için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisansüstü yönetmeliği incelenebilir.

◊ Program Yeterlilikleri

1- Lisans yeterliliklerine dayalı olarak, bir eğitim bilimi alanında uzmanlık düzeyinde kuramsal ve uygulamalı bilgi birikimine sahiptir, bu bilgileri geliştirir ve derinleştirir.
2- Sınıf öğretmenliği alanını oluşturan disiplinler arasındaki etkileşimi tartışır.
3- Sınıf öğretmenliği alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır, bu bilgileri geliştirir ve derinleştirir.
4- Disiplinler arası yaklaşıma dayalı olarak alanındaki bilgileri işlevsel olarak bütünleştirip yeni bilgiler oluşturur.
5- Alanıyla ilgili uzmanlık gerektiren sorunlara bilimsel araştırma yöntem ve süreçlerini kullanarak çözüm önerileri getirir.
6- Sınıf öğretmenliği alanıyla ilgili sorunları problem çözme sürecinin aşamalarına göre çözer.
7- Alanındaki uygulamalarda karşılaştığı beklenmedik durumlarda sorumluluk alarak yeni stratejiler geliştirir ve çözüm üretir.
8- Bireysel ve takım çalışmalarında aktif bir şekilde rol alarak sorumluluklarını yerine getirir, karşılaştığı sorunlara çözüm üretir ve liderlik yapar.
9- Bilişüstü farkındalıkla alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir.
10- Alanındaki çalışmaları yaşam boyu öğrenme çerçevesinde sürdürür.
11- Sınıf öğretmenliği alanındaki gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
12- Bir yabancı dili en az Avrupa dil Portföyü B2 Genel düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
13- Alanı ile ilgili çalışmalarını ulusal/uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak paylaşır.
14- Alanın gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
15- Sınıf öğretmenliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planlarını yorumlar, sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
16- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarını toplumsal, bilimsel ve etik değerler çerçevesinde hareket eder.
17- Sınıf öğretmenliği alanında edindiği bilgi ve becerileri disiplinler arası çerçevede kullanır.
18- Güncel gelişmeleri ulusal değerler ve ülke gerçekleri doğrultusunda değerlendirir.
19- Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.

◊ Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği doğrultusunda mezun olurlar.

◊ Bölüm AKTS Koordinatörü: Prof.Dr. Burcu ŞENLER
 Program Ders Kataloğu İçin ⇒ Sınıf Eğitimi (Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans) Ders Kataloğu

SINIF EĞİTİMİ UZAKTAN EĞİTİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
1. YARIYIL